Közérdekű adatigénylés veszélyhelyzet idején

2021.03.09.

Az adatigénylő számára a közérdekű adat megismerésére irányuló kérelmet nem lehet szóban benyújtani.

Amennyiben az igény 15 napon belül történő teljesítése a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel kapcsolatos közfeladatai ellátását veszélyezetné, abban az esetben a teljesítés határdeje 45 nappal meghosszabbítható. Erről az adatigénylőt a benyújtástól számított 15 napon belül írásan tájékoztatni kell. 

További hosszabbításra van lehetőség, 45 nappal abban az esetben, ha az első 45 napon belüli teljesítése továbbra is veszélyeztetné a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel kapcsolatos közfeladatainak a teljesítését.



A költségtérítés megállapítása és megfizetése esetén az adatigénylést 45 napon belül kell teljesíteni akkor, ha egyúttal valószínűsíthető, hogy az igénynek a 15  az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, illetve a másolatként igényelt dokumentum vagy dokumentumrész jelentős terjedelmű, továbbá a költségtérítés mértékéről, illetve a másolatkészítést nem igénylő módon történő teljesítés lehetőségéről: az igénylőt az igény beérkezését követő 45 napon belül kell az adatigénylő részére megadni.

Az említett esetekben az Infotv. 31. § (1) bekezdésében szereplő bírósági jogorvoslat benyújtásának határideje is módosul (45+45 nap).

A fentiekben ismertetett rendelkezéseket a Korm. rendelet hatálybalépésekor már folyamatban
lévő közérdekű adat megismerésére vonatkozó igényekre is alkalmazni kell.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!